Каталог
Е-книги
Графік роботи:
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
з 9-00 до 21-00 (пн-пт), з 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Креативність через творчість
29.07.2024
Поради батькам

Якою є творчість у різному віці? Звісно, поділ умовний, та все ж варто зважати на те, щоб вміння дитини співпадали з творчим матеріалом. А з іншого боку містили б можливості більш складного вираження, яке дозволило б перейти на новий рівень творчих умінь. Отже, досліджуємо.     

2-4 роки

Активний розвиток дрібної моторики. “Писання”. Діти малюють кола, квадрати, інші фігури. Активно працюють замальовуючи лініями. Вже прагнуть називати те, що вони зображають. 

4-6 років

Перші спроби зображення предметів, тварин, людей. Подобається працювати з різними кольорами. Малюнки більш зв’язні, зображення впізнавані.

Активно розвивається уява, яку і використовують під час створення малюнка. Зосереджуються на одному образі чи ідеї. Шукають способи, як їх показати.

7-10 років

Схематичне малювання.  Вже краще розвинута координація, підвищена увага. При зображенні об'єктів надають їм певних характеристик, деталізують.

10-12 років

Реалістичне малювання. Багато деталей і символів. 

Діти сприймають творчість як таку, що має зобразити те, що є насправді. Потрібно показувати, що творчість - це не копія реальності, а варіант бачення. Покажіть різні стилі творчості, щоб продемонструвати варіації: класика, символізм, кубізм, пуантилізм, абстракція, модернізм тощо.

Пам’ятка для дорослих

Заохочуйте до творчості. Нехай на видному місця лежать розфарбовки, малювалки, чисті аркуші і, звісно, приладдя для творчості.

Не сваріть за художній безлад, але вчіть прибирати після художнього дозвілля.

Якщо переймаєтеся за стіни - захистіть їх спеціальними плівками, на яких можна малювати і які легко витираються.    

Не порівнюйте роботи дітей. У творчості немає ідеалів, але самовираження. 

Усі діти різні і з різною швидкістю проходить шлях розвитку. Допомагайте їм у цьому і якщо потрібно, візьміть у руки олівець і створіть художнє диво разом!

 

Наталія Коваль

керівниця видавництва «Активний Розвиток Талантів» 

Сподобалася стаття? Розкажіть друзям:
Поділитися: