Переходь на українську ua
Каталог
Е-книги
График работы:
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Вчимо перші слова з наліпками
23.07.2024
Что почитать?

У невгамовної малечі настає такий період, коли вона починає повторювати за дорослими та іншими дітками різні слова та вигуки. У когось це відбувається у півтора рочки, у когось — у два, три, чотири... У всіх по-різному, та головне — зловити цей момент і підтримати зацікавленість та бажання дитини все-все називати своїми іменами. Звісно, це ще не будуть дорослі слова, але малюки навчаються та розвиваються з неймовірною швидкістю! І згодом «кан» стане краном, «бібіка» машиною, а «ляля» — лялькою. А як зрадіє бабуся, коли малюк назве її вже не «ба» чи «баба», а справжньою бабусею!

Щоб розширювати словниковий запас дитини було цікавіше, пропонуємо скористатися книгами. Їх багато — на будь-який смак. Перші словники, збірки коротеньких віршиків та казок, вімельбухи...

А що як поєднати дві улюблені справи малечі — називати малюнки та клеїти наліпки? Назва серії «Мої перші слова з наліпками» говорить сама за себе. А склала її молода авторка та матуся Альона Пуляєва. Теми книжок — найрізноманітніші: тварини, ферма, мій дім, дача, місто, моє тіло. З-поміж них неодмінно знайдеться улюблена тема малюка. А хтось узагалі так захопиться, що збере всю колекцію.

Як це працює?

Разом із дорослим дитина впізнає істоту чи предмет за силуетом та підписом і знаходить її (його) у наліпках. Наклеює на силует зображення і називає, хто це чи що це. Коли всю сторінку з наліпками заповнено, можна ще раз повторити все-все, що вже наклеєне. А на яскравій сюжетній ілюстрації знайти всіх цих істот чи предмети та обговорити, хто що робить, де що знаходиться.

До того ж, на ілюстраціях додано різні звуки та вигуки, які видає певна істота чи машина. Тож малюк зможе весело озвучувати всіх та все, що він бачить.

Що робити потім?

Коли всі наліпки стоять на своїх місцях, не варто поспішати викидату книгу у смітник. Основне завдання серії — розвивати мовлення дитини. Заповнивши книгу наліпками, малеча створила власний перший словник. І важливо зупинитися, похвалити її та відзначити: «Молодець, тобі вдалося зробити СВОЮ книгу!». Тепер словничок можна гортати безліч разів, зупиняючись на улюбленій сторінці. А така напевно буде! Раз у раз дитина дедалі впевненіше називатиме малюнки. А згодом зможе обговорювати ілюстрації разом із дорослим короткими реченнями.

Окремо треба відзначити ілюстрації у книгах. Художниця Олена Гордієнко проілюструвала вже чимало дитячих книжок. У цих вона використала чисті яскраві кольори, зрозумілі малечі. А її персонажі такі милі, що з ними так і хочеться потоваришувати. Кожна сторінка викликає приємну посмішку. Малюнки кумедні та прості — такі, які буде цікаво та просто називати та запам’ятовувати.

Бажаємо захопливого процесу розвитку мовлення та веселих занять разом!

 

Наталя Мусієнко,

літературна редакторка ВГ «Каскад»

Понравилась статья? Расскажите друзьям:
Поделиться: