Переходь на українську ua
Каталог
Е-книги
График работы:
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Ти не самотній: поради та книжки, що допоможуть подолати булінг
03.05.2024
Советы родителям

Булінг — одна з найпоширеніших проблем сучасності, з якою стикаються як діти молодшого віку, так і підлітки, і навіть дорослі. Ця тема стосується всього суспільства і протистояти їй вкрай важливо. Така форма агресії може залишити негативний слід у житті дитини. І батькам важливо бути обізнаними та готовими у разі потреби підтримати своїх дітей. Відкритість до розмов, наявність певних знань і навичок можуть виявитися ключовими у запобіганні та подоланні цієї проблеми.

До Міжнародного дня протидії булінгу зібрали короткі поради, які допоможуть батькам впоратися з цією складною ситуацією та підтримати своїх дітей.

Будьте щирими та відкритими до розмов. Діти відчувають ваші стани та зчитують настрій. Якщо ви створите довірливі стосунки та сприятливе середовище для спілкування, то дитині буде легше довіряти вам. Дайте дитині знати, що вона може звернутися до вас із будь-якими проблемами чи запитаннями. І що попри все вона отримає ваше розуміння та підтримку. Обов'язково скажіть, що ви вірите всьому, що говорить дитина, що вам шкода і що це не її провина.

Підтримуйте емоційний стан дитини. Будьте уважні до змін у поведінці чи настрої вашої дитини. Часто діти з різних причин не готові розповідати про неприємні ситуації зі свого життя. В такі моменти важливо звертати увагу на її поведінку та загальний емоційний стан. Якщо ви помітили ознаки стресу або тривоги, запитайте, що трапилося, та підтримайте її.

Вчіть дитину соціальним навичкам. Допоможіть розвивати навички спілкування, вміння вирішувати конфлікти та розуміти емоції інших людей. Це допоможе впоратися з конфліктними ситуаціями більш ефективно. У цьому можуть стати в пригоді книги як з саморозвитку, так і художні. На тему дружби, допомоги та підтримки. 

Створіть позитивний клімат вдома. Забезпечте атмосферу поваги, толерантності та взаємопідтримки в родині. Це створить базу для розвитку позитивних взаємин як вдома, так і в школі. Маючи теплі стосунки в сім'ї, дитина буде будувати такі ж стосунки з друзями та оточенням.

Будьте прикладом. Покажіть своїй дитині, як правильно вирішувати конфлікти та взаємодіяти з іншими людьми. Ваша власна поведінка може бути найкращим прикладом для неї. Адже діти багато чому вчаться, просто спостерігаючи за вами та вашим способом взаємодіяти зі світом. 

 

Читайте разом навчальні та художні книжки й обговорюйте їх. 

Зібрали декілька прикладів художки та нон-фікшн, в яких прозоро (а в деяких — ні) порушується тема булінгу. 

«Плекай свої почуття» (і мисли позитивно). Книжка про емоції для дівчаток», Ріверс Лорен

Часом розібратися у купі своїх емоцій буває важко і дорослим, що вже й казати про дівчат-підлітків. Та це одна із важливих навичок, яка допоможе зрозуміти себе та зберегти своє ментальне здоров’я. 

Дівчата ростуть і змінюються. Але здається, їх емоції ростуть ще швидше! Стрибки настрою просто шалені й часом просто збивають з ніг! Ця книжка допоможе дівчатам краще розуміти себе, давати раду емоціям, думкам, настроям, що постійно скачуть. Ще, звісно, було б не зле розібратися в стосунках, і книжка допоможе й у цьому. Тут повно дієвих порад і перевірених способів, як зберігати спокій та добре самопочуття.

Цей довідник налаштовує на позитивне мислення, допомагає стати сильною та впевненою. Дівчата віком 8—12 років зможуть навчитися орієнтуватися у своїх емоціях і полюбити себе — особливих і прекрасних! А яскраві ілюстрації зроблять читання захопливим.

«Зеро», Юлія Ілюха

Потужна історія про дівчинку Лілю, яка мешкає з мамою в селі на Донеччині, в сірій зоні. Така собі різдвяна повість, де на диво годі й сподіватися.

Життя 15-річної Лілі — суцільне випробування на міцність. Їй не пощастило принаймні двічі. По-перше, дівчинка мешкає в зоні бойових дій на Донеччині. А по-друге, з рідних у неї тільки мама, яка щодня нагадує доньці, що та — лише прикра помилка її молодості. Найбільша мрія Лілі — знайти свого батька, а щоденна реальність — булінг у школі, самотність, війна та злидні. Але випадкова нічна зустріч із дивним незнайомцем у великому чужому місті перевертає все її життя догори дриґом, і мрія здається вже такою близькою…

«Інститут шляхетних убивць», Валерія Малахова

Інститут шляхетних дівчат сколихнуло три вбивства. Були б жертвами представниці факультету Троянд, вже був би скандал. А оскільки це всього лиш непримітні вихованки факультету Фіалок, то цим «нещастям» переймаються лише двоє – придворний некромант й слідчий маг. Адже єдине, що відомо про ці вбивства – це справа рук демона. А, як відомо, клин клином вишибають, тож темні розуми цієї двійки осяяла світла думка: доручити розслідування демониці, яку свого часу вдалося приборкати, «поселивши» її в тіло останньої жертви та відправивши в лігво лиходія – прямо в Інститут.

«Посібник з убивства для хорошої дівчинки», Голлі Джексон

Звичайний шкільний проєкт звичайної британської школярки зі звичайного британського містечка розворушив давно забуту справу про вбивство…

Жертва — красуня-білявка, зірка школи… Тіла не знайшли, проте дівчина офіційно мертва. І всі в курсі, хто вбивця — це однокласник жертви, якого знайшли в зашморгу в лісі з запискою-зізнанням. Усі звикли, усі впевнені, що все саме так.

Усі, крім Піппи Фіц-Амобі! Вона уперто й наполегливо шукає справжнього вбивцю. Справа просувається… Напруга зростає… І ось ніби фінал… Піп здається, це справжнісіньке дно! Але знизу вже постукали.

 

Бакаржиєва Діана
PR-менеджерка видавництва «Ранок»

Понравилась статья? Расскажите друзьям:
Поделиться: