Переходь на українську ua
Каталог
Е-книги
График работы:
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
Офіційна заява видавництва "Ранок" (оновлено)
10.08.2024
Новости

05.08.2024 року на ресурсі NGL.media, видавцем якого є ГО «Львівська група», вийшов матеріал, у якому автор допустив поширення завідомо неперевіреної інформації, порушивши чинне законодавство України та знехтувавши стандартами професійної журналістської етики.

Поширення недостовірної інформації завдало шкоди діловій репутації видавництва «Ранок». Наш колектив доклав багато зусиль задля розвитку культури і освіти України навіть під час повномасштабного вторгнення. Відтак ці недостовірні дані мають бути спростовані відповідно до статті 277 Цивільного кодексу України. Ми вітаємо рішення Міністерства освіти і науки провести службову перевірку стосовно відповідності проведення тендерних процедур чинному законодавству. Про результати перевірки ми обов'язково повідомимо громадськість згодом.

Наявність маніпулятивних тез щодо звʼязку видавництва «Ранок» до нібито порушень під час тендерних закупівель ІМЗО та МОН (йшлося про друк підручника для дітей з особливими потребами в умовах відключення світла та скорочення виробничих потужностей унаслідок руйнацій друкарень)  може бути ознакою замовності матеріалу та заангажованості журналістів, оскільки це абсолютно не відповідає дійсності та звучить абсолютно обурливо в контексті реалій.

Перше — про заснування самого видавництва «Атлант».

З 2023 року у профільному  комітеті  Верховної Ради наголошують на необхідності забезпечення відповідними підручниками учнів з-поміж нацменшин та дітей з особливими потребами. До минулого року такі книжки або не друкувалися взагалі, або виходили пізніше початку навчального року. Видавництв, які займаються випуском таких видань, в Україні мало (до прикладу, у 2022 році працювало лише одне, що випускало підручники шрифтом Брайля). Видавати невеличкими накладами (70-800 примірників) переклади на румунську, угорську, кримськотатарську мови ніхто не бажав через збитковість. 

Відповідно МОН та ІМЗО зобов’язують видавців, чиї підручники виграли в конкурсному відборі та отримали держзамовлення, організовувати їх переклади мовами нацменшин чи забезпечувати адаптацію для осіб з особливими потребами. Як правило, це підручники видавництв «Ранок», «Генеза» та «Оріон», бо саме за підручники цих видавництв вчителі (не МОН і не ІМЗО) віддають найбільше голосів, як за найякісніші та найбільш відповідні їхнім професійним вимогам.

Для вирішення проблеми випуску надскладних проєктів три найбільші конкуренти об’єднали зусилля, що само собою не типово для України. Знайти спеціалістів з адаптації шрифтом Брайля, перекладачів на кримськотатарську, угорську або румунську мови, спеціалістів з інклюзії, організувати бізнес-процеси для вчасного видання книжок вимагає величезних зусиль та додаткових витрат.  

Друге — про особливість укладання угод на друк підручника з одним учасником.

Підручники, які видає видавництво «Атлант», створені на основі тих, що вже пройшли конкурсний відбір і перемогли за кількістю голосів від освітян.

Відповідно до Особливостей здійснення публічних закупівель (пункт 13, підпункт 5), закупівля товарів, що є предметом захисту інтелектуальних прав, проводиться без відкритих торгів. Підручники підпадають під цю категорію.

Третє  —  ціни та підрядники видавництва «Атлант».

Контракти на видання перекладних підручників та для дітей з ООП (особливими освітніми потребами) були підписані у червні з вимогою надрукувати їх до 1 серпня. Друкарень, що можуть видавати підручники відповідно до стандартів МОН, в Україні мало, а одна з найбільших — «Фактор-друк» — була зруйнована в травні унаслідок ворожого обстрілу. Тому ухвалено рішення розподіляти пакети замовлень між 5-ма друкарнями (а не однією «ПЕТ», як зазначено у статті).

Визначення ціни на окреме видання — свідомо маніпулятивне, тому що під час замовлення менеджмент «Атланту» розглядав ціну пакета замовлень. Обґрунтування ціни на друк викладено в офіційній заяві видавництва «Атлант»:

Розслідування щодо навчальних підручників: відповідь видавництва "Атлант"

Видавництво "Атлант" відповіло на звинувачення в корупційних схемах

Зазначимо, що після скоординованого виходу інформаційної хвилі одночасно в телеграм-каналах, національних та регіональних ЗМІ, ми глибоко переконані, що це лише перший етап замовників атаки, які намагаються підірвати довіру та відверто шкодять репутації державним органам та України загалом. До речі, жодне зі ЗМІ, які опублікували новину від ресурсу NGL.media, не звернулись за позицією видавництва або їх власників. Був запит до самого видавництва, відповідь якого у матеріалі перекрутили та подали неповною.

Деякі так звані факти в статті зліплені таким чином, аби викласти певну емоційну зв’язку, деякі гіпотези — непідтверджені та неперевірені перед публікацією.

Проаналізувавши діяльність журналістів, ми схильні припустити, що видавництво «Атлант» стало об’єктом в інформаційній війні, де одним із головних інструментів є втілення інформаційно-психологічних операцій (ІПСО), тобто поширення викривлених даних, що базуються на комплексному застосуванні різних методів та технологій для здійснення впливу на свідомість і поведінку суспільства, включаючи використання масмедіа, соціальних мереж, психологічних технік, створення та поширення стереотипів. Такого роду психологічні операції свідомо використовуються як фактор зниження іміджу.

Враховуючи вищевикладене та відповідно до статті 277 Цивільного кодексу України, ми вимагатимемо від ресурсу NGL.media опублікувати спростування цього матеріалу з урахуванням згаданої вище інформації та результатів розслідування!

В іншому випадку залишаємо за собою право звернутися до суду про зобов’язання опублікувати спростування зі стягненням із порталу судових витрат, моральної шкоди та витрат на послуги адвоката.

Крім того, відповідно до статті 27 Закону України «Про інформацію», порушення законодавства України про інформацію тягне за собою адміністративну чи кримінальну відповідальність.

Ми закликаємо засоби масової інформації уважно ставитися до своїх обов’язків, публікувати лише перевірену та достовірну інформацію!

 

Відповідно до положень ст. 1 Закону України “Про інформацію” інформацією є будь-які дані та/або дані, які можуть бути збережені на матеріальних носіях або відображені в електронному вигляді.

 

Оновлення від 22.08.2024

Щодо розслідування, підозр у зв’язках із Міносвіти та діяльності друкарні «ПЕТ» більше в інтерв’ю із засновником для видання «Факти»:

«За останні 6 років ми надрукували понад 10 мільйонів підручників»: власник друкарні «ПЕТ» Михайло Шифрін про роботу друкарні та співпрацю з видавництвом «Атлант»

Понравилась статья? Расскажите друзьям:
Поделиться: