Переходь на українську ua
Каталог
Е-книги
График работы:
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
с 9-00 до 21-00 (пн-пт), с 10-00 до 19-00 (сб)
Каталог
Е-книги
10 запитань Юліті Ран про Пса Патрона
01.07.2024
Что почитать?

- Перший комікс про Патрона («Пес Патрон і Шкарпетковий Монстр») мав неймовірний успіх, із чим вітаю вас і усю команду! Впевнена, що всі поціновувачі коміксу дуже чекали на продовження й тепер радісно стрибають, вигукуючи славнозвісне «пуделятко-шмуделятко» і «пресвяті сосиски»! Однак є запитання, що турбує тих, хто вперше знайомитиметься з Патроном. Чи потребує новий комікс  «Пес Патрон і Великий Т» прочитання попередньої історії? Чи це окрема самостійна книжка?

- Другий том першого ліцензійного коміксу про славнозвісного пса Патрона є цілком окремим твором. Хоча, так, класно, якщо діти (і дорослі) попередньо прочитають першу історію – тоді можна дослідити, наприклад, які зміни відбуваються з напарником Патрона, псом-роботом Григорієм, побачити розвиток «дог-мережі» та з’ясувати, які з персонажів першого коміксу з’являються у другому. Ну і, як на мене, мати в домашній колекції обидва томи – краще, ніж мати один.

- Якщо говорити про «оновлення», то найпомітнішою персонажкою є Ягідка. Хто це білосніжне тендітне створіння? Чи не таке уже й тендітне?

- Ягідка прекрасна. З одного боку, ця пухнаста собачка породи міні шпіц дійсно дуже ніжна і тендітна. З іншого боку, вона здатна на справжні подвиги і має авантюрний характер, що робить її не просто подругою Патрона по іграх та прогулянках, а й вірною напарницею геройського пса. Ягідка з’явилася в коміксі не на порожньому місці. Справжній Патрон має подружок такої породи, вони мешкають по сусідству з домом його власників. Собаки дуже люблять гратися разом, коли зустрічаються на прогулянках. За словами власників, Патрон узагалі має слабкість до собачок цієї породи – тому, власне, я й подумала, що нова напарниця міні шпіц і ще й дівчинка – це гарна ідея.  

- За сюжетом вся побутова техніка раптово виходить з ладу й учиняє справжній бунт. Скажімо, тостер вирішує стати космічним кораблем, а кавоварка взагалі співає тужливих пісень. Зрештою гаджети перетворюються на поганців й цим надійно тримають увагу читачів. А які у вас стосунки з технікою? Чи легко давалося вигадувати такі перипетії?

- Чудове запитання! Я з технікою завжди на «Ви». На відміну від мого чоловіка. Скільки разів у моєму житті відбувалася ситуація: «Ааа! У мене не працює ноут, я нічого не можу зробити, допоможи! А чоловік просто підходить до комп’ютера, нічого навіть не натискає, і все вмикається й починає працювати лише від його близької присутності» – не порахувати.  Мені не складно було фантазувати з технікою у коміксі, бо я просто відпустила свою уяву, почавши з магічного «А що, як…». Так і народилися якісь божевільні вигадки на кшталт газонокосарки, яка вважає себе гоночною автівкою чи смартфону, який мріє досліджувати кальмарів на дні океану.

- Повстання проти людей очолює Великий Т. Люди забули його, а дехто навіть кидав об стіну. Розкриєте карти, хто він?

- Досвід кількох презентацій коміксу показує, що діти легко відгадують, хто ж такий Великий Т. Проте, сам вигляд цього «гаджету» стає для них несподіванкою. Адже в уяві сучасної дитини телефон – це плаский прилад з сенсорним екраном, а наш Великий Т має інший, цілком олдскульний вигляд.  

- Зізнаюся, що (не)приховані цитати – моя улюблена складова тексту. Цього разу вона більш розширена й осучаснена. Уважні читачі знайдуть подяку-підказку щодо авторства наприкінці видання. Яким чином склалася така добірка цитат?

- Цитати в обох коміксах – це і моя улюблена частина текстів. Я ретельно підбирала фрази з віршів та висловлювань, аби вони відповідали моменту й були яскравою реакцією на відповідну подію в сюжеті. Наприклад, перший вихід пса-робота Григорія супроводжується фразою «Боритеся – поборете!», бо він з’являється як потужний помічник у непростій ситуації. І ця фраза звучить в нашому контексті дуже актуально та натхненно. У другому коміксі до Сковороди і «святої трійці» (Шевченка, Франка, Лесі Українки) додалися ще цитати з сучасних пісень живого класика Сергія Жадана. До речі, я заздалегідь запитала дозволу в Сергія, на що він схвально відповів: «Та що хочеш, те й бери, скільки треба цитувати – стільки й цитуй». Так у коміксі з’явилися не лише рядки з його віршів, але й улюблений хіт дітей України «Квітнуть мальви на маминому ґанку…»  А «Червона калина», яка лунає у фіналі «Пса Патрона і Шкарпеткового Монстра» – це своєрідний гімн першого року повномасштабного вторгнення, це славень нашого опору. Всі цитати не випадкові, вони є дуже потужним додатковим шаром сенсів.   

- Які біографічні або інші життєві події потрапили в сюжет?

- У першому коміксі є епізод, коли Відірваний Ґудзик, посіпака Шкарпеткового монстра, влучає з лазерної гармати у шкарпеткову фабрику – і всі шкарпетки на землі набувають гігантських розмірів. Це пряма алюзія на влучання руських ракет у Житомирську шкарпеткову фабрику. І загалом уся історія з нападом на Землю монстрів-перевертнів – алюзія на нашу війну. У коміксі «Пес Патрон і Великий Т» історія складніша. З одного боку, йдеться вже про антиутопію. Антагоністами людей стають їхні власні створіння й вірні помічники. В основу сюжету лягли не спогади, а шалений політ фантазії. Наприклад, коли у першій сцені Патрон бачить тостер, що летить небом, наче маленьке НЛО, я дуже яскраво уявляла собі не якийсь абстрактний прилад, а конкретний старий тостер моїх батьків, який пам’ятаю з дитинства.       

- Для коміксів важливо, аби зображення були динамічними й сповна відтворювали/доповнювали/візуалізували сюжет. Ілюстрації Каті Підлісної саме такі: професійні та яскраві. Як відбувався процес створення цього і попереднього коміксу? Ви працювали синхронно?

- Над обома томами ми з Катериною працювали в повній злагоді та дуже конструктивно. Щодо синхронності – ні, спочатку я повністю зробила сценарій, а потім Катя почала малювати. Сценарій коміксу – це не просто прописані діалоги та вигуки типу «АААА! Овва! Хлюп! Бах!», як дехто вважає. Це майже сценарій мультфільму, коли потрібно повністю розписувати все, що відбувається: яка дія, на якій локації, хто куди пішов, побіг, підняв лапу, зазирнув, побачив, тощо. А ще потрібно визначати чи епізод краще малювати загальним планом, чи це буде покадровий малюнок. Але в будь-якому разі створення коміксу було справді спільним творчим процесом. Катя викладала в нашому робочому чаті ескізи і кольорові малюнки, а вся робоча група проєкту їх обговорювала (і  хвалила, бо справді є за що). Катя Підлісна створила дивовижний світ, яскравий, неймовірно барвистий і дуже привабливий як для дітей, так і для дорослих. Вважаю її геніальною й принагідно про це нагадую.

- Дивовижні вміння пса Патрона ми знаємо, суперсила тендітної Ягідки – уважність до дрібниць, а як щодо Юліти Ран? Яка ваша суперсила?

- Мушу зізнатися, що в мене є декілька суперсил. Я завжди вміла запалювати людей, надихати їх і захоплювати, а ще – підтримувати в різних ситуаціях. Я досі вірю в дива і можу знаходити їх ледь не щодня – навіть маленькі, навіть у буденності навколо, а завдяки магічному мисленню допомагаю іншим не зневіритися і не впадати у відчай. Звісно, бути сильною й намагатися все розрулити – ой, як не просто сьогодні. Але я намагаюся. Нам усім потрібно вистояти й не втратити свого світла всередині. Ну, і я ж умію створювати нові світи – власне, як і будь-який вправний письменник чи письменниця.

- Кожна ваша зустріч із читачами – це завжди захопливий інтерактив і вир щирих емоцій. На презентаціях коміксу «Пес Патрон і Шкарпетковий Монстр» ви запитували у дітей порад щодо нових персонажів. І діти, направду, радо фантазували. Які їхні ідеї запам’яталися чи здивували найбільше?

- Так, дійсно, під час презентацій першого тому ми з дітьми багато фантазували про майбутні пригоди Патрона. Мені здається, що ідея про «повстання машин» народилася саме на одній із таких презентацій. Хоча найяскравішою із запропонованих читачами ідей вважаю лимон! Лимон, що довго пролежав у холодильнику і перетворився на нову розумну форму життя, яка вирішила захопити світ. На жаль чи на щастя, цей лимон поки у тому уявному холодильнику так і лежить.           

- Фінал обох коміксів про пса Патрона спільний і доволі символічний – це класно відтворено візуально. Аби напряму не спойлерити, запитаю так: чи доповниться «переможна колекція» третім опудалом?

- Без усіляких спойлерів скажу: третій частині бути! Ідея вже є, залишилося її розписати і намалювати.  Хочу там поєднати теми з першої і другої книжки про Патрона. Сподіваюся, вийде просто грандіозна штука, бо я справді вигадала дещо незвичайне.

- Хаскі-шмаскі, чудова новина! Ми в передчутті й дуже чекаємо на третій том коміксу про того, хто крутіший за айфон – про нашого улюбленого Пса Патрона.

спілкувалася Марія Артеменко

Товары из этой статьи
Спиннер
Понравилась статья? Расскажите друзьям:
Поделиться: